top of page

Grožnje med epidemijo

Lep pozdrav!

 

V teh težkih časih bi radi opomnili, da kriminalci ponavadi uporabljajo paniko in čustva proti naši lastni varnosti. Kiber-kriminalci vedo, da so ljudje preokupirani z grožnjo COVID-19. Pošljejo ogromno e-poštnih sporočil in besedilnih sporočil (znanih tudi kot PHISHING), s katerimi lahko ujamejo tisto osebo, ki ni pozorna, bodisi pri delu na računalniku ali mobilni napravi.

 

Vsak od nas mora posvetiti posebno pozornost pri delu z e-poštnim sporočilom (osebnim in poslovnim) ter besedilnim sporočilom, da zaščitimo osebne podatke podjetja tudi naše. Ena večja napaka, razkritje podatkov ali podobno, lahko privede do uničenja celotnega podatkovne baze!

 

Vse uporabnike pozivamo, naj se držijo sledečih nasvetov:

  • Bodite previdni pri VSEH zunanjih e-poštnih sporočilih: Vsa e-poštna sporočila, ki jih prejmete od zunanjih podjetij, morajo biti skrbno ocenjena, zlasti v primeru povezav in prilog. Tudi če osebo poznate, to ne daje zagotovila, da je priloga varna! E-poštni naslov znane osebe je bil morda ugrabljen.

  • Bodite še posebej previdni, kadar imate POVEZAVO v sporočilu: Bodite previdni, ko gre za kakršno-koli sporočilo, v katerem vas prosijo, da nekaj storite (npr. Kliknite povezavo, delite podatke), ali zbujajo občutek neke nujnosti(pomanjkanje prostora v poštnem predalu ali potek računa).

  • Prepričajte se, kdo je pošiljatelj: Prepričajte pristnost pošiljatelja e-poštnih sporočil ali sporočil na druge načine, preden začnete s katero koli dejavnostjo.

  • Bodite previdni tudi pri brskanju na internetu, nevarnosti prežijo tudi na spletnih straneh. Pazite kaj kliknete, napadalci z lažnimi novicami prepručujejo uporabnike, naj kliknejo na škodljive spletne strani in prenesejo datoteke, ali naj vnesejo osebne podatke, med njimi tudi gesla. Primeri napadalskih kampanij so: Kliknite tukaj za zdravilo, Denarna pomoč COVID-19, ali pa napihnjene lažne naslove kot so Virus se prenaša po zraku,…

 

Bodite varni in zdravi!

bottom of page